Nieuws_regionale samenwerking

Covid-19 treft ook het Burgemeestersoverleg Oost-Brabant

Normaal kwam het Burgemeestersoverleg op vrijdag 24-04-2020 samen om het voorstel te bespreken van Regiopact Spitsregio Leuven, opgemaakt door haar stuurgroep. De bedoeling was om dit  Regiopact Spitsregio Leuven daarna ter goedkeuring aan de gemeenteraden voor te leggen. Op vrijdag 19-06-2020 zouden de Oost-Brabantse burgemeester, in de aanwezigheid van de bevoegde Vlaamse ministers, dan overgaan tot de plechtige ondertekening van het Regiopact Spitsregio Leuven tijdens het 1ste Streektafel uitgebreide Burgemeestersoverleg in Faculty Club Leuven.

De coronacrisis speelt ons echter parten. Gezien de verlenging van de maatregelen, is deze planning, gemaakt in overdachte tijden, niet meer realistisch. De afspraken van vrijdag 24-04-2020 en vrijdag 19-06-2020 werden door de uitbraak van de coronacrisis en de beperkingen die nog steeds van kracht zijn, afgelast.

De stuurgroep komt in juni samen om de werkzaamheden van het najaar voor te bereiden. Afhankelijk van de evolutie van de coronamaatregelen bekijkt zij de mogelijkheden om de bespreking en goedkeuring van het Regiopact door de burgemeesters te organiseren nog voor of tijdens de zomermaanden, gevolgd door de goedkeuring door de gemeenteraden. De officiële ondertekening zou dan mogelijks kunnen plaatsvinden tijdens het Burgemeestersoverleg in het najaar.

In het Regiopact Spitsregio Leuven wordt afgesproken dat er regionaal wordt samengewerkt, evenals hoe en waarrond. De hoofdlijnen daarbij zijn:

  • het concentreren op de 3 grote en actuele thema’s RO, mobiliteit en kenniseconomie
  • de mogelijkheid tot het werken in themawerkgroepen en/of met subregionale clustergroepen
  • de jaarlijkse organisatie van een ‘streektafel’ om de federale en Vlaamse parlementsleden van de regio nauwer te betrekken

Het is de bedoeling om tijdens het 1ste streektafeloverleg het Regiopact officieel te ondertekenen in de aanwezigheid van de Vlaamse bevoegde ministers.

Groepsaankoop Interleuven herbruikbare stoffen mondmaskers: gemeentebesturen zeer tevreden over kwaliteit en leveringstermijnen

De druk is groot bij de lokale besturen om hun bevolking zo snel mogelijk te voorzien van mondmaskers. Interleuven heeft daarom samen met collega-intergemeentelijke vereniging Haviland in sneltempo een groepsaankoop op poten gezet. In deze aankoop van herbruikbare stoffen mondmaskers, fungeert Haviland middels een onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking tevens als een aankoopcentrale voor geïnteresseerde vennoten van Interleuven. Zes lokale besturen hebben samen een totaal van 108.000 kwalitatieve mondmaskers aangekocht en de laatste levering heeft reeds vrijdag 22 mei 2020 plaatsgevonden.

Op basis van de gunningscriteria werden 2 leveranciers gekozen en werden de bestellingen geplaatst. 

Lees meer

Officiële eerstesteenlegging intergemeentelijk trainingscentrum politie

Op maandag 6 mei vond de officiële eerstesteenlegging van het gloednieuw trainingscentrum voor de lokale politiediensten van het arrondissement Leuven plaats. Onder de 45 aanwezigen waren verschillende burgemeesters, korpschefs, collega's van de federale politie en defensie. Hans Eyssen - voorzitter Interleuven, Katrien Partyka – burgemeester Tienen en Jean-Paul Mouchaers – korpschef politiezone Leuven spraken de aanwezigen toe en legden samen met Louis Tobback – oud-burgemeester stad Leuven de officiële eerste steen van het trainingscentrum.

Lees meer

Burgemeesters vragen eerlijker deel van gemeentefonds

De burgemeesters van Oost-Brabant maken zich grote zorgen over de financiële uitdagingen waar hun gemeenten voor staan. De begrotingen zitten in de tang tijdens de volgende bestuursperiode vanwege zowel dalende ontvangsten als hogere uitgaven. Vooral de vaststelling dat de gemeenten uit onze regio door Vlaanderen nog steeds financieel worden benadeeld in de verdeling van de toelagen uit het Gemeente- en Stedenfonds blijft een doorn in het oog. De burgemeesters willen dat de vertegenwoordigers van Vlaams-Brabant in het Vlaams Parlement ingrijpen om de niet-verantwoorde transfer van geld van de belastingbetalers van onze regio naar de stadskassen van Antwerpen en Gent te stoppen. De eerste concrete stap moet zijn dat in 2019, bij de start van een nieuwe Vlaamse Regering én een nieuwe bestuursperiode in de gemeenten, de verdeling van het Gemeentefonds aangepast wordt zodat de transfer met 10 % wordt verminderd.

Lees meer

Gemeenten willen aantrekkelijker vestigingsklimaat in Zuidoost Hageland

Binnen de Taskforce Spitsregio Leuven werd een actieplan ‘versterkt streekbeleid’ opgemaakt. De lokale besturen willen - onder meer - werken aan een concurrentieel, aantrekkelijk vestigingsklimaat om bedrijven aan te trekken en te houden en in Zuidoost Hageland. Het initiatief komt voort uit een werkgroep met vertegenwoordigers van de gemeenten Hoegaarden, Tienen, Glabbeek, Kortenaken, Linter, Landen, Zoutleeuw, Geetbets en de partners Interleuven, VOKA, POM en de provincie Vlaams-Brabant.

Lees meer