• Home

Projectaanbod Interleuven 2020

Samen met de lockdown door COVID19 is de opstart van de klimaatprojecten ook stilgevallen. Graag willen we in 2020 nog een beperkt aantal klimaatprojecten terug opnemen: tankslag, samenaankoop hemelwatertonnen, gedeelde e-mobiliteit, natraject thermografische luchtfoto en de digitale tool Mijn warm huis.

Het project Tankslag is een succesvol project dat al verschillende jaren loopt. Met dit project tracht men om zoveel mogelijk buitengebruik gestelde stookolietanks bij particulieren te ledigen, te reinigen en te verwijderen of op te vullen.

Via de thermografische luchtfoto krijgen we een beeld over de isolerende toestand van de daken van de gebouwen en woningen. Interleuven wil de inwoners helpen bij het interpreteren van de verschillende kleuren en advies verlenen om al dan niet tot een energetisch efficiënte renovatie over te gaan.

Indien men niet enkel kijkt naar het dak maar wel naar de gehele woning kan men via de online tool Mijn warm huis digitaal advies krijgen voor renovatie. De tool berekent het warmteverlies van de woning waardoor de inwoner inzicht krijgt in de energetische situatie van haar/zijn huis. In een volgende stap kan de inwoner maatregelen selecteren om de woning energie-efficiënter te maken. De toepassing berekent de investeringskost, mogelijke premies (netbeheerder, gemeente,…) en geeft de besparing (zowel financieel als op het vlak van energie) van de geselecteerde maatregelen weer. In een laatste stap krijgt de inwoner een stappenplan om de  renovatie in te plannen.

Interleuven heeft een aanbod uitgewerkt in samenwerking met Cambio om gedeelde e-mobiliteit aan te bieden aan de inwoners van het arrondissement Leuven, alsook gedeelde e-mobiliteit ter beschikking te stellen van de eigen gemeentelijke diensten. In de eerste plaats is het de bedoeling om e-wagens in de gemeenten te plaatsen die door de inwoners of in het kader van dienstverplaatsingen door het gemeentepersoneel gebruikt kunnen worden. Een combinatie van deze twee opties is ook mogelijk waarbij beide doelgroepen de wagen kunnen gebruiken, al dan niet met vast gereserveerde uren voor het gemeentepersoneel tijdens de kantooruren of niet. Bij voldoende interesse vanuit de lokale besturen kan er ook worden bekeken of e-fietsen, e.d. in de gemeente geplaatst kunnen worden om te delen. Interleuven werkt eveneens aan communicatie- en activeringsstrategie uit i.s.m. Cambio en autodelen.net.

Met het volgende project wil Interleuven burgers waterbewuster maken en ze een laagdrempelige oplossing bieden voor het opvangen van hemelwater. Particulieren kunnen via een samenaankoop voordelig investeren in het plaatsen van een (kunststof) regenwaterton. Aankopers van een regenwaterton kunnen ervoor kiezen om deze zelf te installeren, maar kunnen indien gewenst ook beroep doen op projectpartner IGO voor de levering en de plaatsing. Particulieren of lokale besturen worden zo ontlast van het uitvoeren van een eigen prijsaanvraag voor de producten en diensten.

Interleuven zal elk jaar een klimaatproject aanbieden aan alle gemeenten die de basisondersteuning 3.1. hebben ondertekend. Voor 2020 – 2021 is dit de samenaankoop regenwatertonnen.

Voor meer gedetailleerde informatie en een kostprijsraming over een bepaald project, kan u de desbetreffende projectfiche raadplegen via uw persoonlijke inloggegevens op ons Extranet of contact opnemen met Geert Keldermans.

Fiches See2Do

Zelf aan de slag

Wil je (zelf) aan de slag om je woning comfortabel en gezonder te maken? Bekijk in de infofiches welke maatregelen jij kunt toepassen! Klik hieronder op 'lees meer' en download jouw infofiche. Heb je na het lezen van deze fiches nog vragen? Contacteer de experts van het energieloket in je gemeente. Zij zijn er voor een onafhankelijk en neutraal advies. Deze brochures werden door Kamp C ontwikkeld in de projecten See2Do! en ENLEB.

Slimmer in één Dag

Eenvoudige maatregelen die je snel kunt toepassen. Toe aan het vervangen van je verlichting? Hoeveel bespaar je met een spaardouchekop? Waar op letten bij aanschaf apparaten? En veel meer.

01 Ledlampen

Ledlampen en sensoren

 02 energieverbruik

Jouw energieverbruik

03 spaardouchekop

Spaardouchekop

04 leidingen isoleren

Isoleren van leidingen

05 sluipverbruik

Voorkom sluipverbruik

06 verwarming

Verwarming, warm water & je eigen gedrag

07 apparaten

Apparaten en je eigen gedrag

09 tochtstrips

Tochtstrips en brievenbusborstel

11 mondstukbegrenzers

Mondstukbegrenzers en thermostatische mengkranen

12 radiatorfolie

Radiatorfolie

09 aanschaf van apparaten 1

Aanschaf van apparaten

       

Slimmer in één Maand

Maatregelen die je niet al te veel tijd vragen. Hoe thermostatische kranen gebruiken? Last van condens? Heb je het vermoeden van Asbest in je woning? Wat is een Hybride warmtepomp? Overweeg je spouwmuurisolatie? Een zonneboiler, zonnepanelen of beide?

14 waterzijdig inregelen

Waterzijdig inregelen

15 HR ketel

HR-ketel

16 vloerisolatie

Vloerisolatie

17 radiatorventilator

Radiatorventilator

18 radiatorkranen

Thermostatische radiatorkranen

19 hybride waterpomp

Hybride warmtepomp

20 dakisolatie 1

Dakisolatie

21 spouwmuurisolatie

Spouwmuurisolatie

23 thermostaten

Thermostaten

24 zonneboiler

Zonneboiler

25 zonnepanelen

Zonnepanelen

08 energieverbruiksmanagers 1

Energieverbruksmanagers

42 multi panelen

Multi-energie panelen

38 isolatie binnenzijde 1

Isoleren langs binnenkant

40 vochtproblemen

Vocht- en schimmelproblemen

39 verwijderen asbest

Asbest verwijderen

41 pelletkachels

Pelletkachels en -ketels

43 infraroodpanelen

Infrarood verwarming

37 alternatieven cv ketel

Alternatieven CV

13 HR glas

HR++ glas

47 Warmtepompboiler

Warmtepompboiler

       

Slimmer in Stappen

Welke maatregelen neem je best eerst? Wat is de meerwaarde van drievoudig glas? Wat te doen als je het schrijnwerk vervangt? Ventileer je al correct? Overweeg je een thuisbatterij of een laadpunt voor je elektrische wagen?

36 buitenmuurisolatie

 Buitenmuurisolatie

30 lage temperatuur verwarming

 Lage temperatuurverwarming

27 warmtepomp

Volledig elektrische warmtepomp

28 zonneboilercombi

Zonneboilercombi

29 ventilatie

 Ventilatie

33 groen dak

 Groen dak

31 warmtewisselaar

 Douchewarmteterugwinning

32 zonwering

 Goede zonwering

34 opslagbatterij

Opslagbatterij 

35 no regret

 Welke maatregelen eerst

26 triple glas

Triple glas

33 groen dak

Gebruik van regenwater 

45 vensters vervangen

Schrijnwerk vervangen

44 laadpalen

 Laadpalen

 46 Brandstofcel 1

Brandstofcel

Samenaankoop voor het verwijderen van asbest

Het gebruik van golfplaten, leien en schoorsteenpijpen die asbest bevatten, was tot 1998 courant bij het optrekken van een gebouw. Door de enorme impact van asbest op het milieu en de gezondheid van de mensen is het produceren, verhandelen of (her)gebruik van asbesthoudende materialen al sinds 2001 verboden. De Vlaamse Regering heeft samen met OVAM een asbestafbouwbeleid uitgewerkt om Vlaanderen uiterlijk tegen 2040 asbestveilig te maken.

Lees meer

Projectaanbod milieudienst Interleuven

In de meerjarenplanning van jullie gemeente zijn er beleidsdoelstellingen opgenomen die wij mogelijks met de intergemeentelijke milieudienst mee kunnen vorm geven. Jullie deelname aan onze exclusiviteitscontracten basisondersteuning (3.1), klimaatondersteuning (3.2) en taakondersteuning (3.3) kan hiervan al een bewijs zijn. Hiervoor willen we jullie alvast bedanken voor het vertrouwen.

Begin december 2019 hebben jullie via mail het projectaanbod van de intergemeentelijke milieudienst van Interleuven voor 2020 ontvangen. Hoewel een aantal gemeenten hun interesse in één of meerdere projecten toen reeds te kennen hadden gegeven, wilden sommige gemeenten liever wachten om hun deelname aan de projecten kenbaar te maken tot na de vaststelling van de meerjarenplanning.

Normaal zouden we in de periode maart – mei dit jaar bij jullie persoonlijk langskomen om onder meer ons projectaanbod toe te lichten, maar Covid-19 (coronavirus) heeft er anders over beslist. In afwachting tot dergelijke vergadering opnieuw mogelijk zijn, willen we jullie via deze weg er opnieuw aan herinneren dat ons projectaanbod raadpleegbaar is en blijft op onze website. Voor meer gedetailleerde informatie en een kostprijsraming over een bepaald project, kan u de desbetreffende projectfiche raadplegen via uw persoonlijke inloggegevens op ons Extranet. U kan ook in één oogopslag een overzicht krijgen van ons volledig projectaanbod.

Graag willen we de nadruk leggen op één van onze projecten die momenteel heel actueel is met betrekking tot de gevreesde droogteproblematiek. Met het project ‘droogtemaatregelen’ willen we een gerichte visie en doordachte aanpak met effectieve (preventieve) maatregelen om droogteperiodes te overbruggen.  Concreet denken we hierbij aan o.a. samenaankoop hemelwaterputten (inwoners en lokale besturen), uitvoeren van wateraudits in openbare gebouwen, onderzoek naar opvang en hergebruik van bemalingswater,…. Deelt u onze mening en wilt u ook overgaan tot actie? Geef dan ons uw visie of mening over hoe we dit samen kunnen aanpakken.

Verder mag u ons steeds contacteren indien u vragen heeft over een project of als er andere onduidelijkheden zijn. U mag ons ook altijd zelf een voorstel doen om een bepaald project te onderzoeken naar haalbaarheid, schaalvergroting, ….

We maken ook van de gelegenheid gebruik om de nadruk te leggen op één van onze projecten die momenteel heel actueel is met betrekking tot de gevreesde droogteproblematiek.