• 2024 02 banner wpopstreek
  • Solveld Banner
  • 2022 11 banner LEWA
  • BannerBedrijfspercelen1130x225

Uncategorised

Teken: een beroepsrisico voor buitenwerkers

Wie buiten werkt, moet oppassen met teken. In 2020 was er een hoger aantal tekenbeten dan in de voorgaande jaren. Ook dit jaar kan de kans op een tekenbeet hoger liggen dan gemiddeld. Er zijn concrete preventiemaatregelen voor werknemers met een verhoogd beroepsrisico op tekenbeten.

teek op hand

Voorzorgsmaatregelen

Met een aantal maatregelen verkleint men voor hen de kans op tekenbeten:

  • blijf zo veel mogelijk op de paden
  • draag gesloten schoenen en kleding die de armen en benen bedekt, stop de broekspijpen in de kousen
  • draag lichtgekleurde kleding, dan zie je een teek beter
  • gebruik een insectenwerend middel met bijvoorbeeld DEET op de onbedekte huid

Deze maatregelen bieden geen volledige garantie op het vermijden van tekenbeten. Daarnaast is het in de zomer ook niet altijd haalbaar om lange kleding te dragen. Het is dan ook heel belangrijk om aan het eind van de werkdag te controleren op tekenbeten. Dit kan overal op het lichaam zijn. Men moet zich dus ook overal nakijken!  Niet enkel de armen, benen, borstkas en buik, maar ook het hoofd, de haarlijn, achter de oren, de oksels, de navel, de liesstreek, de bilnaad, de knieholtes, en tussen de tenen. Gebruik hierbij een spiegel.

EHBO en voorzorgen op het werk

Wanneer de werknemer een tekenbeet heeft opgelopen tijdens het werk, registreer dit in het EHBO-register. Verwijder de teek rustig in één beweging met een tekenverwijderaar. Knijp de teek hierbij niet plat. Gebruik geen alcohol, jodium, zeep, ether of olie. Verbrand een vastgehechte teek niet. Draai niet aan een teek. Op de website van het Agentschap Zorg&Gezondheid zijn instructies terug te vinden welke tekenverwijderaars er bestaan en hoe ze correct te gebruiken.

De werknemer moet zich hierna gedurende een maand wekelijks controleren op het optreden van een ringvormige vlek rond de plek van de tekenbeet, en van griepachtige symptomen (koorts, gewrichtspijn en spierpijn). Bij optreden van een van deze symptomen is een consult bij de huisarts aangewezen. Het voorval kan dan ook aangegeven worden als beroepsziekte.

Het aantal tekenbeten zit opnieuw in de lift. Zijn er werknemers die een beroepsgebonden risico lopen? Voorzie dan informatiebrochures en preventierichtlijnen. Zorg ook voor een tekenverwijderaar in de EHBO-kits. Hang onze affiche uit op de werkplek ter sensibilisering.

Bron: Sentral

Hoppinpunt gelanceerd in Tienen met de steun van Interleuven

Afgelopen week werd in Tienen een Hoppinpunt gelanceerd in aanwezigheid van onder andere de provincie Vlaams-Brabant en Interleuven. Hiermee wordt het startschot gegeven van e-autodelen in Tienen. De opening kaderde in het project ‘Maak een Mobipunt’ van Interleuven en haar partners om in de regio een netwerk van mobipunten uit te bouwen en Interleuven werkt voor de plaatsing elektrische deelwagens samen met Cambio.

Lees meer

Veilig fietsen in Rotselaar dankzij Interleuven

Op woensdag 3 maart werd in Rotselaar een nieuw stuk fietssnelweg geopend. Het gaat om het stuk tussen de Abdijlaan en het station van Rotselaar, goed voor bijna 2 kilometer extra fietsplezier. Dit nieuwe stuk maakt deel uit van de fietssnelweg F25 die de stations van Aarschot en Leuven met elkaar zal verbinden.

Lees meer

Waalse politiezones op bezoek in trainingscentrum Goetsenhoven

Donderdag 4 februari brachten de afgevaardigden uit enkele Luikse politiezones een bezoek aan het trainingscentrum in Goetsenhoven. Drie zones, vertegenwoordigd door hun burgemeesters, korpschefs en monitoren kwamen alle faciliteiten eens van dichtbij bekijken. Vanaf april 2021 zullen ook zij waarschijnlijk een gebruiksovereenkomst aangaan voor het trainingscentrum.

Lees meer

Exitplan corona: terug naar een ‘normale werking’?

De impact van de coronacrisis op de werking van de lokale besturen en Interleuven was en is nog steeds groot. De verschillende diensten leverden grote inspanningen om in deze moeilijke tijden nieuwe problemen het hoofd te bieden. Dankzij het goed uitgebouwd ICT-systeem van Interleuven werd onze dienstverlening voor besturen op de meeste plaatsen verder gezet  vanuit ons kot.

Nu de overheid haar exitplan heeft opgesteld is het ook aan de lokale besturen om over te gaan tot een graduele terugkeer naar de gewone gang van zaken. Onze medewerkers proberen onze vennoten hierbij waar mogelijk zo goed mogelijk te ondersteunen.

Lees meer