't Paenhuys Hoegaarden

Het Paenhuys in Hoegaarden was een onduidelijk georganiseerd gebouwencomplex waar diverse activiteiten plaatsvonden. Doel van de renovatie was de organisatie, circulatie en leesbaarheid van het gebouw te verbeteren en te voldoen aan de eisen gesteld door de brandweer van Tienen.

Er werd voorgesteld om de  bestaande houten trappen, verspreid over vier plaatsen in het gebouw, weg te nemen en te vervangen door twee nieuwe trappartijen die tegenover elkaar gelegen zijn. Eén traphal wordt ingeplant aan de voorzijde. Tegelijk wordt een nieuwe toegang gecreëerd naar de zaal, een noodzakelijke ingreep aangezien deze ruimte maar één uitgang had.

De bestaande uitgang blijft behouden en zal fungeren als nooduitgang. Het sas voor deze uitgang en het naastgelegen afdak worden gesloopt: de oorspronkelijke gevel van het Paenhuys wordt opnieuw zichtbaar.

Naast de nieuwe traphal wordt een sanitaire unit ingeplant. Op de plaats van de vroegere Smidse wordt een nieuw café gebouwd dat toegankelijk is vanuit de nieuwe inkomhal.

Aan de straatzijde op de eerste verdieping liggen twee secretariaatslokalen en een vergaderzaal. Het secretariaat heeft vanaf die locatie een duidelijk zicht op de aanwezigen in het gebouw.

Op de tweede verdieping worden de twee grote repetitiezalen en een polyvalente ruimte voorzien. Deze drie lokalen kunnen door middel van mobiele wanden omgevormd worden tot één grote zaal. De bestaande horizontale houten trekkers (de onderzijde van de spanten) worden 80 à 90 cm verhoogd.

De zolder boven de tweede verdieping doet uitsluitend dienst als bergruimte. Deze ruimte is bereikbaar via een trap vanaf de tweede verdieping.