Subsidieoproep Volkstuinen 2023

Dit jaar trekt de Vlaamse Overheid 249.000 euro uit voor de oproep volkstuinen 2023. Een project kan voor 75% op Vlaamse steun rekenen, met een plafond van 20.000 euro per project.

De oproep ondersteunt lokale projecten die kwalitatieve en ambitieuze nieuwe volkstuinen realiseren, of de kwaliteit en ambitie van bestaande volkstuinen verbeteren. Duurzaamheid, innovatie en samenwerking tussen de partners en de lokale gemeenschap staan centraal in de oproep. Naast de ‘klassieke’ volkstuinen kunnen ook aanvragen ingediend worden voor samentuinen, zorgtuinen, schooltuinen, buurtmoestuinen, eetbare buurten en voedselbossen. Ingediende projecten moeten in Vlaanderen liggen, buiten de centrumsteden.

Een project indienen

Projectaanvragers kunnen een project indienen tot en met 15 september 2023. Dat gebeurt door het ingevuld inschrijvingsformulier, inclusief de bijlagen, te mailen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Een jury zal de kwaliteit van de ingediende projecten beoordelen op basis van een aantal criteria, zoals de behoefte aan een volkstuin, de samenstelling van het partnerschap en hoe ambitieus en realistisch een project is.

De goedgekeurde projecten worden bekend gemaakt in december 2023.

Meer informatie

Op de website van de Vlaamse Landmaatschappij vindt u het oproepreglement met meer informatie over de oproep, de voorwaarden en de procedure, en het inschrijvingsformulier met een sjabloon voor de projectbegroting.

Nood aan ondersteuning?

Indien uw gemeente graag wenst in te schrijven op deze oproep, maar wegens tijdsgebrek of personeelstekort slaagt u hier niet in, dan kan de intergemeentelijke milieudienst dit eventueel voor u doen. Er dient dan wel voldoende informatie over de (nieuwe) ‘volkstuin’ beschikbaar te zijn of een gemeentelijke contactpersoon die de nodige info kan verschaffen. Onze milieudienst kan ook de verdere uitwerking en opvolging van dit project begeleiden.