EPC niet-residentiële gebouwen

De regelgeving rond energieprestatiecertificaten staat zelden stil. Ook de wetgeving rond de EPC’s publieke gebouwen is onlangs veranderd. Vanaf 1 januari 2024 dienen alle niet-residentiële overheidsgebouwen voorzien te zijn van een EPC Niet-residentieel (EPC NR). 

Waar in het verleden enkel de publiek toegankelijke gebouwen van een gemeente een EPC publieke gebouwen moesten hebben, gaat het nu over alle niet-residentiële gebouweenheden. Enkel de gebouweenheden kleiner dan 500 m² mogen nog een jaartje langer verder doen met hun EPC publieke gebouwen en dienen pas tegen 1 januari 2025 voorzien te zijn van een EPC NR of kunnen ook opteren voor het EPC kNR (klein-niet-residentieel, opgemaakt door een energiedeskundige type A). Bij verkoop of (hernieuwde) verhuur is een EPC NR al verplicht sinds 1 januari 2023.

In tegenstelling tot de EPC’s publieke gebouwen, die mochten opgemaakt worden door een energiedeskundige type C, zullen de nieuwe EPC NR enkel mogen opgemaakt worden door een energiedeskundige type D. Dit is een nieuw type energiedeskundige. Interleuven beschikt reeds over een energiedeskundige type D. Afhankelijk van de vraag zal gekeken worden of er nog bijkomende personen de opleiding zullen volgen en of er zal samengewerkt worden met het VEB. In het verleden werden er door onze diensten reeds meer dan 150 EPC’s publieke gebouwen opgemaakt en dit voor 20 verschillende gemeenten. Graag zouden wij van uw gemeente/stad weten of er interesse is om deze EPC’s NR te laten opmaken door onze diensten en om hoeveel gebouwen het dan ongeveer zal gaan.

Wat kan de gemeente nu al doen?

Vooreerst kunnen de gebouweenheden opgelijst worden die over een EPC NR dienen te beschikken. Indien gewenst kan Interleuven daarbij helpen en dit op basis van de informatie waarover wij nu reeds beschikken.

Voor de EPC NR zijn tevens de jaarverbruiken nodig van de gebouweenheid, zowel van gas, elektriciteit, stookolie als van eventueel andere energiestromen. Voor zover er nog geen digitale meters zijn in de gebouwen, kan er alvast gestart worden met de opname van de meterstanden voor deze gebouwen.

Voor alle informatie over de EPC NR kan u ook terecht op de website van de Vlaamse Overheid.