• 2024 06 banner wpopstreek
  • Solveld Banner
  • 2022 11 banner LEWA
  • BannerBedrijfspercelen1130x225

Farmabedrijf UCB opent in het Wetenschapspark van Interleuven eerste Vlaamse onderzoekscentrum voor gentherapie

Op het Wetenschapspark Arenberg opent farmabedrijf UCB de gene therapy hub, een gloednieuw onderzoekscentrum voor gentherapie. De farmagigant heeft al vestigingen in 50 verschillende landen, waaronder ook in Wallonië en Brussel. Dit nieuwe onderzoekscentrum voor gentherapie is een primeur in Vlaanderen.

Het Wetenschapspark Arenberg werd door Interleuven ontwikkeld op vraag van de stad Leuven en KULeuven om tegemoet te komen aan de nood voor een hoogwaardig bedrijventerrein met een belangrijke focus op wetenschappelijk onderzoek.

Gentherapie is een veelbelovende nieuwe behandeling voor ziektes. Bij deze techniek wordt, eenvoudig gezegd, genetisch materiaal ingebracht bij een ziekte en dit gen kan dan de ziekte gaan behandelen. In de nieuwe gene therapy hub op het Wetenschapspark zal nu begonnen worden met onderzoek naar deze techniek. Zo zal er bijvoorbeeld onderzocht worden of er een behandeling voor epilepsie kan ontwikkeld worden.

Farmabedrijf UCB start ook een nauwe samenwerking met het UZ Leuven, dat er op deze manier een nieuwe specialisatie bijkrijgt. Dat Leuven de eer krijgt om als eerste aan gentherapie te doen is hierdoor geen toeval. UCB kiest er bewust voor om hun investeringen in Research & Development te doen op locaties waar veel talent en de beste mensen zitten. Dit werk met een erg hoge graad van specialisatie is het soort dat de Leuvense regio graag aantrekt. Een perfect recept dus voor een erg vruchtbare samenwerking. Voorlopig kunnen er 30 onderzoekers aan de slag in de nieuwe hub, met de ambitie om in de toekomst snel te groeien en uit te breiden.

Bekijk de reportage via ROBtv.