Asbest, wat een nest!

Het gebruik van golfplaten, leien en schoorsteenpijpen die asbest bevatten, was tot 1998 courant bij het optrekken van een gebouw. Door de enorme impact van asbest op het milieu en de gezondheid van de mensen is het produceren, verhandelen of (her)gebruik van asbesthoudende materialen al sinds 2001 verboden. De Vlaamse Regering heeft samen met OVAM een asbestafbouwbeleid uitgewerkt om Vlaanderen uiterlijk tegen 2040 asbestveilig te maken.

Interleuven wilt ook haar steentje bijdragen aan een asbestveilig Vlaanderen! Daarom organiseren we momenteel een samenaankoop rond de verwijdering van asbesthoudende dakbedekking bij inwoners van kleine niet-bewoonde gebouwen zoals bijvoorbeeld een tuinhuis, berghok, kippenhok, garage of een open afdak. Interleuven zal een professionele aannemer aanstellen voor dit project. Welke aannemer de opdracht krijgt wordt bepaald door de intergemeentelijke stuurgroep. Deze stuurgroep zal bestaan uit deelnemende particulieren die zich kunnen opgeven om hierin te zetelen. De stuurgroep staat dus open voor iedereen, in het inschrijvingsformulier kan je aangeven of je interesse hebt om deel uit te maken van deze groep.

Momenteel zijn er 8 deelnemende gemeenten voor dit project (Bekkevoort, Bertem, Boutersem, Hoegaarden, Tremelo, Geetbets, Kortenberg en Rotselaar). Woont u in één van deze gemeenten en hebt u interesse in dit project? Schrijf je via deze link dan alvast vrijblijvend in! Let wel, het plaatsen van een nieuw dak is geen deel van deze opdracht. Het project gaat enkel over het verwijderen van de asbesthoudende daken.

SCHRIJF JE HIER IN

Voor de ophaling van de asbesthoudende dakbedekking zal een overeenkomst gesloten worden tussen EcoWerf en de aannemer. EcoWerf heeft momenteel een project lopen waarbij asbesthoudend materiaal aan huis wordt opgehaald in speciale zakken. Meer informatie volgt nog!

Infomomenten

Interleuven organiseert samen met de deelnemende gemeenten 4 infomomenten om het project voor te stellen en op je vragen te antwoorden.

 • 22 september 2022 - Tremelo
  • Lindebloesem, Kruisstraat 12, Tremelo   
 • 27 september 2022 - Kortenberg
  • Berkenhof, Beekstraat 25, Kortenberg
 • 4 oktober 2022 - Hoegaarden
  • Raadzaal, Gemeenteplein 1, Hoegaarden
 • 11 oktober 2022 - Geetbets
  • Raadzaal, Dorpsstraat 7, Geetbets

De sessies beginnen allemaal om 20u.

Deze sessies zijn toegankelijk voor iedereen, naargelang de datum en de bereikbaarheid kan je kiezen naar welk infomoment je wil komen. De sessies zijn louter informatief, je kan nadien beslissen om al dan niet in te stappen in het project. Deelname aan een van onze sessies betekent dus niet automatisch dat je ook moet deelnemen aan het project. Er zal ook nog een online infomoment worden georganiseerd na de live infosessies, dat zal doorgaan op 13 oktober 2022 om 20u. Je kan je voor dit infomoment inschrijven via https://extranet.interleuven.be/asbestverwijderen

Ben je geen inwoner van een deelnemende gemeente maar wil je wel graag asbest uit je woning of perceel verwijderen? Geen nood! Neem een kijkje bij het project aanbod van IGO en EcoWerf. Op de website: www.zonderasbest.be worden ook hun projecten kort voorgesteld.

Samen maken we Vlaanderen asbestveilig!