Samenaankoop voor het verwijderen van asbest

Het gebruik van golfplaten, leien en schoorsteenpijpen die asbest bevatten, was tot 1998 courant bij het optrekken van een gebouw. Door de enorme impact van asbest op het milieu en de gezondheid van de mensen is het produceren, verhandelen of (her)gebruik van asbesthoudende materialen al sinds 2001 verboden. De Vlaamse Regering heeft samen met OVAM een asbestafbouwbeleid uitgewerkt om Vlaanderen uiterlijk tegen 2040 asbestveilig te maken.

Het project

Interleuven wil ook haar steentje bijdragen aan een asbestveilig Vlaanderen. We organiseren een samenaankoop voor particulieren rond de verwijdering van asbesthoudende dakbedekking van kleine niet-bewoonde gebouwen zoals een tuinhuis, berghok, kippenhok, garage, open afdak, … Acht gemeenten namelijk Bekkevoort, Bertem, Boutersem, Hoegaarden, Tremelo, Geetbets, Kortenberg en Rotselaar bieden dit project aan aan hun inwoners. De werkgroep bestaande uit geïnteresseerde particulieren van de deelnemende gemeenten, hebben samen beslist om de aannemer met de beste prijs/kwaliteit voor het brede publiek aan te duiden.

Het is de firma All Asbestos Removal Services of afgekort A.A.R.S. uit Heist-op-den-Berg geworden. Deze firma zal instaan voor het afnemen van de asbesthoudende dakbedekking en het opbergen ervan in speciale asbestzakken die inwoners aankopen via de asbestcoach van EcoWerf. Zij komen ook de asbestzakken ophalen en zorgen dat het asbestmateriaal wordt afgevoerd volgens de wettelijke bepalingen.

Hoe verloopt het?

Dit project liep ten einde op 31 december 2023. In totaal vroegen 155 inwoners van de gemeenten Bertem, Bekkevoort, Boutersem, Geetbets, Hoegaarden, Kortenberg, Rotselaar en Tremelo een prijsofferte. Op 39 locaties werd ook effectief het asbestdak verwijderd. Zo werd er 1415 m² asbest uit onze omgeving gehaald.

Presentaties infomomenten

In september en oktober 2022 zijn hierover meerdere informatievergaderingen georganiseerd. U kan hieronder de presentatie en de engagementsverklaring tussen de aannemer en de werkgroep nalezen. De engagementsverklaring is een document opgemaakt tussen de aannemer en de werkgroep met voorwaarden en de prijzen. De online informatiesessie van 13 oktober werd ook opgenomen zodat u ze kan (her)bekijken indien u wenst.

De intercommunales EcoWerf en IGO hebben ook projecten rond asbestverwijdering. EcoWerf organiseert met subsidies van de Vlaamse Regering de ophaling van gebonden asbest aan huis en de milieuveilige opslag ervan. IGO heeft een samenaankoop van asbesthoudende leidingisolatie en asbesthoudende vloerbedekking. Via de nieuwe website www.zonderasbest.be komt u snel & eenvoudig alles te weten.

Samen maken we Vlaanderen asbestveilig!