• 2024 02 banner wpopstreek
  • Solveld Banner
  • 2022 11 banner LEWA
  • BannerBedrijfspercelen1130x225

TERTS steunt lokale ondernemers bij energiebesparingen

Het Interreg-project TERTS legt de focus op het bevorderen van energie-efficiëntie en het gebruik van hernieuwbare energie bij de kleine ondernemer (bvb. slager, bakker, hotel, kapper,…). 68 ondernemers uit de gemeenten Boortmeerbeek, Kortenaken, Landen, Lubbeek, Oud-Heverlee, Tervuren en Tremelo hebben een beroep gedaan op een energiecoach, die in een gratis persoonlijk begeleidingstraject het gebouw, de technische installaties en bedrijfsvoering heeft doorgelicht op energiezuinigheid en de mogelijkheden voor hernieuwbare energieproductie.

De ondernemers die willen investeren in innovatieve maatregelen (bv. natuurlijke koelmiddelen, smart glass, circulaire isolatiematerialen,…) kunnen rekenen op een TERTS-subsidie van 50% met een maximum van € 15.000 per techniek. Interleuven biedt momenteel technische en administratieve ondersteuning aan 3 ondernemingen voor het opstellen van een subsidiedossier. Het gaat hierbij om de volgende innovatieve technieken:

  • Energie-efficiënte koel- en vriesapparatuur met natuurlijke koelmiddelen;
  • Plaatsen van een thuisbatterij (in combinatie met de bestaande PV-installatie) om elektrische piekverbruiken op te vangen (= peakshaving);
  • Plaatsing van brandstofcellen.

Ondertussen werden er al enkele interessante events georganiseerd:

  • Op vrijdag 10 december 2021 heeft het TERTS-partnerschap (o.a. Interleuven, WVI, Avans-hogeschool, gemeente Middelburg,…) het webinar ‘ontzorging energienoden tertiaire sector’ verzorgd. De opname van de webinar en bijhorende presentaties vindt u via deze link: https://www.terts.org/terts-webinar.
  • Op vrijdag 28 januari 2022 faciliteerde de stad Middelburg het online inspiratie-event ‘Hoe kunnen lokale overheden, installateurs en het bedrijfsleven zoals de tertiaire sector de energie- en warmtetransitie versnellen?’. Het webinar werd georganiseerd door de Interreg-projecten Interreg Vlaanderen-Nederland TERTS-project & Interreg 2 seas project SOLARISE. De opname van dit webinar vindt u terug op https://www.youtube.com/watch?v=vpeuhrx7mfw. Van minuut 1.33 geeft de heer Louis Schrevens een interessante toelichting over energie-efficiëntie in zijn onderneming.

SAVE THE DATE!

Op maandag 14 maart 2022 organiseert het TERTS-partnerschap het slotevent in het BMCC te Brugge. Het programma krijgt stilaan vorm en wordt u weldra bekend gemaakt. Dit slotevent is bedoeld voor steden & gemeenten, sectorfederaties, bedrijven, installateurs, leveranciers,…

Noteer deze datum alvast in uw agenda!

Bent u geïnteresseerd in de (innovatieve) technieken, demo’s of de laatste nieuwtjes van dit project? Kijk dan zeker op www.terts.org of volg  TERTS via Twitter en LinkedIn.