• 2022 05 wpwerchter banner
  • Banner website
  • BannerBedrijfspercelen1130x225

Streekintercommunales starten aankoopcentrale duurzame voertuigen

De gezamenlijke aankoop van (elektrische) voertuigen is een gewaardeerde dienstverlening, die lokale besturen ontzorgt en de nodige besparingen oplevert. Om hun besturen tegemoet te komen, starten de 11 Vlaamse streekintercommunales daarom een nieuwe aankoopcentrale duurzame voertuigen. Door samen te werken garanderen de streekintercommunales de nodige schaal binnen deze nieuwe dienstverlening. Hun verwevenheid met de lokale besturen verzekert ook de nodige nabijheid en betrokkenheid. IGEMO, streekintercommunale van de regio Rivierenland (oftewel het arrondissement Mechelen) zal binnen deze dienstverlening een overkoepelende rol op zich nemen.

Tervuren aankoop duurzaam voertuigDe gemeente Tervuren kocht begin 2020 een eerste elektrische wagen als aanzet om hun volledige vloot te verduurzamen. © Gemeente Tervuren

Aankoopcentrale verduurzaamt voertuigenvloten 

De nieuwe dienstverlening is hoofdzakelijk gericht op gemeentebesturen. Andere doelgroepen worden echter niet uit het oog verloren. Politiezones, brandweerzones, gemeentelijk onderwijs, OCMW’s en intercommunales kunnen eveneens hun voertuigenvloten verduurzamen via de aankoopcentrale. 

De aankoopcentrale biedt vele voordelen 

De nieuwe aankoopcentrale duurzame voertuigen heeft heel wat voordelen:

  • Allereerst verzekert het kopers van de interessantste voorwaarden en kortingen. Bovendien ontzorgt de aankoopcentrale ook: er zijn immers géén afzonderlijke bestekken vereist en alles gebeurt via één aanbestedende overheid.
  • Daarnaast biedt de aankoopcentrale de kans, om een nichemarkt met duurzame voertuigen op maat van lokale besturen uit te bouwen. Gespecialiseerde technische expertise is immers aanwezig, evenals begeleiding in het configureren naar gelang de specifieke wensen van lokale besturen en hun technische diensten. Zeker voor zware vrachtwagens en specifieke voertuigen (bijvoorbeeld veegwagens) is dit een absolute meerwaarde.
  • Ten slotte heeft het verduurzamen van de voertuigenvloten van lokale besturen een enorm potentieel wat betreft broeikasgasreductie.

Lokale besturen zijn voortrekkers 

De elektrificatie van het wagenpark zit op dit moment in een stroomversnelling. De komende jaren zal deze trend alleen maar verder groeien. Naast het verduurzamen van personenwagens is er ook een enorme nood aan het verduurzamen van afvalwagens, bestelwagens, voertuigen voor technische diensten, veegwagens,… De nieuwe aankoopcentrale duurzame voertuigen geeft lokale besturen de opportuniteit een voorbeeld- en signaalfunctie op te nemen in de strijd tegen klimaatverandering. Dit project kadert naadloos binnen de ambities en doelstellingen van de SDG’s. Deze ‘Sustainable Development Goals’, oftewel duurzame ontwikkelingsdoelstellingen, zijn een reeks doelstellingen, opgesteld door de Verenigde Naties. Ze bevatten een aantal wereldwijde streefdoelen met betrekking tot duurzame ontwikkeling. Ze vormen een actieplan om de mensheid te bevrijden van armoede en de planeet terug op de koers richting duurzaamheid te plaatsen. 

Een opstart gepland voor 2022 

De voorbereidingen voor de nieuwe aankoopcentrale zijn volop bezig. De streekintercommunales willen deze dienstverlening vanaf januari 2022 lanceren. Meer details volgen in de maand september. Dan ontdek je wanneer de aankoopcentrale effectief actief is. Ook een startdatum voor het plaatsen van bestellingen volgt in september. 

Overkoepelende rol binnen aankoopcentrale voor IGEMO 

IGEMO zal in het kader van deze nieuwe dienstverlening een overkoepelende rol op zich nemen. Zo zal het een centrale schakel zijn met betrekking tot personeelsinzet. IGEMO zal ook als ‘opdrachtencentrale’ fungeren binnen dit project.

Vragen of opmerkingen? Contacteer dan: 

Tijs Veyt
Projectmanager mobiliteit IGEMO
GSM: 0484 45 12 54
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Rikkert Maes
Projectmedewerker milieudienst Interleuven
GSM: 0485 67 21 62
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.