Nieuws_regionale samenwerking

Provinciegouverneur Jan Spooren bezoekt het ITG

Dinsdag 21 februari 2023 bracht provinciegouverneur van Vlaams-Brabant Jan Spooren een bezoek aan het Intergemeentelijk Trainingscentrum voor de politie in Goetsenhoven. Het ITG is een unieke verwezenlijking dat de mogelijkheden biedt om alle aspecten van geweldbeheersing te trainen op eenzelfde locatie.

Lees meer

Interleuven organiseert burgemeestersoverleg Oost-Brabant in 2023

Op woensdag 22 maart 2023 vindt het eerste burgemeestersoverleg regionale samenwerking Oost-Brabant van dit jaar plaats. We zijn deze keer te gast in het administratief centrum De Kouter Herent. De vergadering start aansluitend op de zoneraad van de Hulpverleningszone Oost Vlaams-Brabant, om 11u00.

Volgende punten zullen behandeld worden:

  • regionale organisatienetwerken participatie- en netwerktraject – 4de pijler inburgering
  • politiezones en voorstel tot schaalvergroting/fuseren, voorstel minister van Binnenlandse Zaken
  • decreet regiovorming – agendering regiowerking op CBS en GR
  • ontwerp provinciale hemelwaterverordening – opvolging bespreking 30.09.2022
  • energieloze nachten
  • terugkoppeling BO-werkgroep ‘ruimte voor economische ontwikkeling’
  • Varia en volgende vergaderdata 2023

In het Burgemeestersoverleg rond regionale samenwerking bespreken de lokale besturen in hoofde van hun burgemeester verschillende beleidskwesties die voor de ganse regio van belang zijn. Sedert de goedkeuring d.d. 12 maart 2021 van de kadernota van de Vlaamse regering met de afbakening van de referentieregio’s in het licht van de regiovorming uit het Vlaams regeerakkoord 2019-2024, is de samenstelling van het Burgemeestersoverleg afgestemd op de referentieregio Oost-Brabant.

Het Burgemeestersoverleg Oost-Brabant bestaat aldus uit de stemgerechtigde burgemeesters van de 32 steden en gemeenten van de referentieregio (= arrondissement Leuven + Overijse en Hoeilaart) en de KU Leuven en de gedeputeerden van de regio, ieder met een raadgevende stem. Andere actoren van het middenveld kunnen worden uitgenodigd op ad hoc basis in functie van de agendavorming. Het burgemeestersoverleg bepaalt zelf rond welke thema’s er wordt gewerkt, op welk niveau deze worden uitgewerkt, endiscussieert over de principes en budgetlijnen en komt op voor gezamenlijke bovenlokale belangen.

Het burgemeestersoverleg werd als een aparte structuur binnen Interleuven opgericht waarbij de intercommunale voor streekontwikkeling deze regionale werking faciliteert.

Heb je vragen over de werking van het Burgemeestersoverleg? Neem dan contact op met uw burgemeester of met Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., coördinator regionale samenwerking Interleuven.

Digitaal loket kinderopvang van start in Scherpenheuvel-Zichem

Sinds 1 juli 2023 maakt ook de stad Scherpenheuvel-Zichem gebruik van de dienstverlening regionaal digitaal loket kinderopvang. Scherpenheuvel voegt zich zo bij achttien andere gemeenten uit onze regio die zich eerder al aansloten. Het regionaal digitaal loket kinderopvang biedt dan ook heel wat voordelen voor zowel ouders, organisatoren opvang als lokale besturen.

Lees meer

Officiële inhuldiging ITG

Op vrijdag 16 september is het intergemeentelijke trainingscentrum voor de politie in Goetsenhoven (ITG) officieel ingehuldigd. Na de afronding van de werken in het midden van de coronapandemie werd de site al vanaf september 2020 gedeeltelijk in gebruik genomen. Ondertussen vormt het ITG een locatie waar zowel Vlaamse als Waalse politiezones en andere veiligheidsdiensten alle faciliteiten vinden om geweldbeheersing te trainen.

Lees meer

Covid-19 treft ook het Burgemeestersoverleg Oost-Brabant

Normaal kwam het Burgemeestersoverleg op vrijdag 24-04-2020 samen om het voorstel te bespreken van Regiopact Spitsregio Leuven, opgemaakt door haar stuurgroep. De bedoeling was om dit  Regiopact Spitsregio Leuven daarna ter goedkeuring aan de gemeenteraden voor te leggen. Op vrijdag 19-06-2020 zouden de Oost-Brabantse burgemeester, in de aanwezigheid van de bevoegde Vlaamse ministers, dan overgaan tot de plechtige ondertekening van het Regiopact Spitsregio Leuven tijdens het 1ste Streektafel uitgebreide Burgemeestersoverleg in Faculty Club Leuven.

De coronacrisis speelt ons echter parten. Gezien de verlenging van de maatregelen, is deze planning, gemaakt in overdachte tijden, niet meer realistisch. De afspraken van vrijdag 24-04-2020 en vrijdag 19-06-2020 werden door de uitbraak van de coronacrisis en de beperkingen die nog steeds van kracht zijn, afgelast.

De stuurgroep komt in juni samen om de werkzaamheden van het najaar voor te bereiden. Afhankelijk van de evolutie van de coronamaatregelen bekijkt zij de mogelijkheden om de bespreking en goedkeuring van het Regiopact door de burgemeesters te organiseren nog voor of tijdens de zomermaanden, gevolgd door de goedkeuring door de gemeenteraden. De officiële ondertekening zou dan mogelijks kunnen plaatsvinden tijdens het Burgemeestersoverleg in het najaar.

In het Regiopact Spitsregio Leuven wordt afgesproken dat er regionaal wordt samengewerkt, evenals hoe en waarrond. De hoofdlijnen daarbij zijn:

  • het concentreren op de 3 grote en actuele thema’s RO, mobiliteit en kenniseconomie
  • de mogelijkheid tot het werken in themawerkgroepen en/of met subregionale clustergroepen
  • de jaarlijkse organisatie van een ‘streektafel’ om de federale en Vlaamse parlementsleden van de regio nauwer te betrekken

Het is de bedoeling om tijdens het 1ste streektafeloverleg het Regiopact officieel te ondertekenen in de aanwezigheid van de Vlaamse bevoegde ministers.