Vrijwilligers maken warmtescans in Holsbeekse woningen

Waarom een warmtescan?

Met een warmtescan is het mogelijk om het warmteverlies van je woning in kaart te brengen. Een warmtescan geeft aan waar warmte uit de woning verloren gaat en waar het zinvol is om extra isolatie aan te brengen. Zo kunnen bijvoorbeeld koudebruggen, vochtplekken, (lucht)lekkages en ontbrekende of slecht aansluitende isolatie vastgesteld worden. De camera ziet ook of de ramen en deuren nog in orde zijn. Op basis van deze scan kan je beslissen welke werken er best eerst uitgevoerd worden.

Hoe gaat het in zijn werk?

Voor het uitvoeren van een warmtescan zijn specifieke weersomstandigheden nodig. De beelden worden bijvoorbeeld in de winter genomen, als het gebouw wordt verwarmd, bij voorkeur op een bewolkte, droge dag. Het verschil tussen de binnen- en buitentemperatuur moet ook voldoende groot zijn, anders is het energieverlies niet goed te meten. De warmtescanner neemt contact op van zodra de omstandigheden geschikt zijn. Er wordt een afspraak gemaakt om bij je thuis langs te komen en de scan uit te voeren. Nadien worden de beelden en het nodige advies neergeschreven in een rapport. Met dit rapport kan je dan aan de slag om je woning energetisch aan te pakken.

foto 3 opleiding thermografie 1

Enthousiaste vrijwilligers komen langs!

De gemeente Holsbeek besliste om in te tekenen op het project ‘warmtescans door vrijwilligers’ van de milieudienst van Interleuven. Na een oproep in de Hi, het gemeentelijk infoblad van de gemeente, meldden zich 4 enthousiaste vrijwilligers voor dit initiatief.

Er werd een opleiding en een terugkommoment georganiseerd waarbij de cursisten naast de nodige theoretische basis van thermografie vooral praktisch aan de slag gingen. De nadruk lag vooral op het werken met een warmtecamera, waar op te letten bij een woningscan en hoe de gemaakte beelden te interpreteren. Ook het rapporteren werd niet vergeten. De vrijwilligers vormden op zeer korte tijd een enthousiaste groep die onderling veel samenwerken om tot zeer kwalitatieve warmtescans te komen.

Deze winter werden een twintigtal warmtescans aangevraagd. Door de zeer wisselende weersomstandigheden werden (nog) niet alle scans uitgevoerd. De inwoners bij wie de warmtescan wel al werd uitgevoerd ontvangen binnenkort hun rapport. Dit rapport bevat naast de belangrijkste vaststellingen tevens de contactgegevens van het gemeentelijk Energieloket van het Energiehuis IGO. Hier kunnen de inwoners steeds terecht voor verder advies en begeleiding richting een energetische renovatie van hun woning