Regenwatercoach zal kosteloos inwoners adviseren

Ook dit jaar was er weer een uitzonderlijk droog voorjaar. Zulke langdurige droogteperiodes lijken meer regel dan uitzondering te worden, en hebben een zware impact op ons watergebruik en de grondwaterreserves. Om inwoners te stimuleren zoveel mogelijk regenwater op eigen terrein op te vangen werkt Interleuven samen met intercommunale Haviland en vzw Klimaatpunt aan een nieuw project: de regenwatercoach.

Deze coach komt bij geïnteresseerde inwoners langs, en geeft advies over mogelijke ingrepen op het terrein. Dit is voor de inwoner volledig kosteloos dankzij subsidie van Provincie Vlaams-Brabant. Het plaatsen van een regenwaterput, de wc doorspoelen met regenwater, infiltratie via kratten onder de oprit of een wadi in de tuin, … De coach zoekt de beste oplossing naargelang de situatie en ondersteunt de inwoner met deskundig advies. Wie de werken wil uitvoeren, wordt op weg geholpen bij het vinden van de juiste vakmensen.

Dit project zit nog in een proeffase. Voor arrondissement Leuven heeft gemeente Tremelo zich kandidaat gesteld als pilootgemeente. Hier zullen dit najaar tot 10 inwoners beroep kunnen doen op de expertise van de regenwatercoach. Met de ervaringen die we hier op doen kan het project begin 2023 worden uitgerold over meerdere gemeenten.

Neem contact op met onze milieudienst voor meer informatie.