Bronbemalingen

Het is een historisch droog voorjaar en we zijn nu reeds de reserves van het grondwater aan het opgebruiken. Veel gemeenten krijgen dan ook terecht klachten van bewoners, dat er op sommige werven kostbaar grondwater zomaar in de riool verdwijnt. Deze bronbemalingen kunnen noodzakelijk zijn voor de bouw van een woning of het leggen van nutsleidingen, maar kunnen een zwaar effect hebben op de grondwatertafel. Uit onderzoek door journalisten van Apache bleek dat de hoeveelheid opgepompt grondwater op werven vergelijkbaar is met die van grote sectoren als de landbouw en industrie. Toch is het een activiteit die lange tijd ongereguleerd gebeurde.

Meldingsplicht

Een bronbemaling is steeds meldings- of vergunningsplichtig. Bij het behandelen van een melding of aanvraag is de eerste stap nagaan of de bemaling niet vermeden kan worden. Blijkt de bemaling noodzakelijk, dan dient het opgepompte debiet zo laag mogelijk gehouden te worden. De bouwheer of bemalingsfirma moet het debiet kunnen staven, daarvoor is er tegenwoordig een berekeningstool van de Vlaamse Milieumaatschappij beschikbaar: https://www.vmm.be/water/grondwater/bemaling/berekening-bemaling-v1-0.xlsm/view

Is het correcte debiet gekend, dan is de eerste optie. In bewoonde gebieden is daar vaak geen ruimte voor. In dat geval moet er worden geloosd in oppervlaktewater, de regenwaterafvoer, of als laatste optie de gemengde riolering of droogweerafvoer. In verschillende gemeenten wordt het debiet ook beperkt door het verplichten van een sondegestuurde bemaling, die dankzij sensoren enkel het noodzakelijke debiet oppompt. Er zijn ook verschillende experimenten gaande met het ter beschikking stellen van bemalingswater voor hergebruik.

Ondersteuning

Interleuven kan ondersteuning bieden aan de gemeenten door het adviseren van meldingen en aanvragen voor bronbemalingen en het voorstellen van milderende maatregelen. Daarnaast beschikken we ook over een team van milieutoezichthouders, die kunnen optreden tegen illegale of verkeerd uitgevoerde bemalingen. Tevens kan er ook proactief worden opgetreden.. Zij beschikken hiervoor over de nodige technische kennis en materiaal, zoals het recent aangekochte peillint waarmee de diepte van de effectieve grondwaterverlaging gecontroleerd kan worden.