Interleuven ontwerpt EcoWerf Recyclagepark met Vlaamse primeur

Op woensdag 20 oktober 2021 werd het vernieuwde EcoWerf Recyclagepark in Begijnendijk geopend. Dat gebeurde vroeger dan oorspronkelijk werd voorzien in januari 2022. Het ontwerp en de opvolging van het dossier lagen in de deskundige handen van het team Gebouwen & Infrastructuur van Interleuven. Dankzij een vlotte planning en werking kon het park in amper 8 maanden verbouwd worden.

In opdracht van EcoWerf ging Interleuven aan de slag om het nieuwe recyclagepark te ontwerpen. Daarnaast nam de dienst G&I ook de opmaak van de vergunningsaanvraag en het aanbestedingsdossier op zich en stond ze in voor de werfopvolging en veiligheidscoördinatie. Het vernieuwde park werd uitgebreid tot een oppervlakte van 75 are. Alles van het oude park verdween. Er werd dus niet alleen aan uitbreiding gedaan, maar een heel nieuw recyclagepark werd opgeleverd.

Gezien de beschikbare oppervlakte en indeling, kreeg het park geen verzonken gedeelte, maar werd een verhoogd plateau gebouwd. Bewoners zullen dus op een eenvoudige manier zware afvalsoorten kunnen aanleveren, doordat ze van bovenop het platform hun afval in de containers kunnen deponeren. Om de afvalfactuur van de inwoners eerlijk te houden, werden Diftar weegbruggen geïnstalleerd.

De opening van het park betekent ook een primeur in Vlaanderen. EcoWerf start in Begijnendijk namelijk een proefproject met ANPR-camera’s dat moet leiden tot een vlotter en eenvoudiger bezoek. Een camera aan de ingang koppelt bij aanmelding de eID kaart van de bezoeker aan diens nummerplaat. Verder in het park hoeft de bestuurder bij de zuil voor inweging en tussenwegingen, bij de zuil voor uitweging en bij de zuil aan de uitgang zich daarom niet meer manueel te identificeren. Bij het verlaten van het park wordt de nummerplaat automatisch weer verwijderd. Dit project kon rekenen op de kennis en ondersteuning van de DPO bij Interleuven om zeker te zijn dat het gehele proces binnen de lijnen van de privacywetgeving verloopt.

Bekijk zeker ook de reportage van ROBtv of bezoek de website van EcoWerf voor meer informatie.

Een virtueel bezoek aan het park:

Foto's: EcoWerf