Lokaal Energie- en Klimaatpact

De Vlaamse Regering heeft het Lokaal Energie- en KlimaatPact (LEKP) gelanceerd om lokale besturen een duwtje in de rug te geven om mee uitwerking te geven aan de doelstellingen uit het Vlaams klimaat- en energiebeleid en dus ook uit het Burgemeestersconvenant 2030 (CoM2030).

Door het pact te ondertekenen gaan beide partijen een engagement aan om de vooropgestelde doelstellingen te behalen. De Vlaamse regering geeft ook de nodige financiële ondersteuning (50% cofinanciering) zonder een te grote administratieve druk op lokale besturen te veroorzaken. Dit zal gebeuren met een jaarlijks opvolgmoment.

Ze hebben ook de abstracte lange termijndoelstellingen van de CoM 2030 vertaald naar tastbare werven waar iedereen mee aan de slag kan gaan:

  • Werf 1: Vergroening ('Laten we een boom opzetten')
  • Werf 2: Energetische projecten ('Verrijk je wijk')
  • Werf 3: Mobiliteit ('Elke buurt deelt en is duurzaam bereikbaar')
  • Werf 4: Droogte problematiek ('Water het nieuwe goud')

De doelstellingen van de vier werven moeten op Vlaams niveau behaald worden en niet per gemeente. Elke gemeente onderneemt actie in de mate dat dit voor hen mogelijk is.

Een vereiste om het LEKP te kunnen ondertekenen, is dat de gemeente/stad ook het CoM 2030 heeft ondertekend. Uiterlijk op 29 oktober 2021 moet de ondertekende gemeenteraadsbeslissing tot ondertekening van het Lokaal Energie en Klimaatpact via het Digitaal Loket van het Agentschap Binnenlands Bestuur ingediend worden. Mocht de gemeenteraadsbeslissing nog niet ondertekend zijn, stuurt de gemeente alvast het besluit van het College van Burgemeester en Schepenen en het ontwerp van de gemeenteraadsbeslissing in via het Digitaal Loket. Van zodra de gemeenteraadsbeslissing ondertekend is, en niet later dan 5 november, wordt de ondertekende raadsbeslissing nagestuurd op Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. met referentie ‘Lokaal Energie en Klimaatpact'.

Wij adviseren de gemeenten om het LEKP te ondertekenen aangezien reeds geplande acties onder 1 van de werven kunnen worden ingedeeld of om een project dat niet van de grond komt en dat kan ondergebracht worden in 1 van de werven, toch te kunnen starten.

Interleuven zal bij elk nieuw projectvoorstel meegeven of het kan ingepast worden in het LEKP. Indien gewenst kunnen we ook de nodige ondersteuning bieden in jullie eigen gemeentelijke projectenU mag zeer binnenkort het ruime aanbod van de dienstverlening van Interleuven die binnen dit Lokaal Energie- en Klimaatpact vallen, verwachten.