Over ventilatie, verluchting, CO2 meters en dikke truien

Wie niet ziek wil worden, moet kou lijden

Naast handen wassen, afstand houden en mondmaskers dragen, is ook ventileren één van de basisregels om zo min mogelijk virusdeeltjes op arbeidsplaatsen en andere ruimtes zoals onze huiskamers rond te laten dwarrelen. Maar hoe doen we dat? En wat met koude buitenlucht naar binnen halen, terwijl onze verwarming op volle toeren draait?

Gezondheidsinstituut Sciensano had er tijdens haar persvoorlichting van 4 november 2020 speciale aandacht voor: “in de strijd tegen de verspreiding van het coronavirus mogen we niet vergeten te ventileren. Er is immers steeds meer bewijs dat het virus zich ook verspreidt via kleine druppels die we uitstoten wanneer we ademen, praten, zingen, hoesten of niezen. In een slecht geventileerde of verluchte ruimte kunnen die zogenaamde aerosolen urenlang blijven hangen en zich opstapelen, waardoor het risico op besmetting toeneemt. Volgens een recente studie kan een besmette persoon per minuut tot wel 1 miljoen van die besmettelijke deeltjes uitstoten, die niet altijd worden tegengehouden door een mondmasker. Enkel aanvoer van zuivere buitenlucht kan die concentratie aërosolen binnenshuis verlagen en de kans op besmetting beperken.”

Scholen worden aangeraden om ramen en klasdeuren wijd open te zetten, of op zijn minst de klasdeur op een kier te laten staan, zodat lokalen nooit hermetisch afgesloten zijn wanneer er leerlingen aanwezig zijn. Wanneer je de lucht in je klas goed ververst, wordt de kans op besmetting met het virus via de binnenlucht kleiner. Maar hoe weet je dat er genoeg lucht ververst wordt? De hoeveelheid CO2 in de binnenlucht is een maat voor de luchtverversing in de klas én CO2 kan je gemakkelijk meten met een CO2-meter. Hoe slechter de luchtverversing, hoe groter de hoeveelheid CO2 in de binnenlucht.  Hou je de concentratie CO2 in de klas onder de 900 ppm, dan heb je goede luchtverversing en is de kans kleiner dat virusdeeltjes zich opstapelen in de binnenlucht.

Meer info: https://www.zorg-en-gezondheid.be/per-domein/preventie/binnenmilieu/binnenmilieu-op-school/co2-meter-in-de-klas

Dikke truien

In Vlaanderen kennen we de dikketruiendag om energie te besparen. Door corona zullen we rekening moeten houden met een dikketruienseizoen of zelfs een dikketruienschooljaar.

Foto4