Projectaanbod Interleuven 2020

Samen met de lockdown door COVID19 is de opstart van de klimaatprojecten ook stilgevallen. Graag willen we in 2020 nog een beperkt aantal klimaatprojecten terug opnemen: tankslag, samenaankoop hemelwatertonnen, gedeelde e-mobiliteit, natraject thermografische luchtfoto en de digitale tool Mijn warm huis.

Het project Tankslag is een succesvol project dat al verschillende jaren loopt. Met dit project tracht men om zoveel mogelijk buitengebruik gestelde stookolietanks bij particulieren te ledigen, te reinigen en te verwijderen of op te vullen.

Via de thermografische luchtfoto krijgen we een beeld over de isolerende toestand van de daken van de gebouwen en woningen. Interleuven wil de inwoners helpen bij het interpreteren van de verschillende kleuren en advies verlenen om al dan niet tot een energetisch efficiënte renovatie over te gaan.

Indien men niet enkel kijkt naar het dak maar wel naar de gehele woning kan men via de online tool Mijn warm huis digitaal advies krijgen voor renovatie. De tool berekent het warmteverlies van de woning waardoor de inwoner inzicht krijgt in de energetische situatie van haar/zijn huis. In een volgende stap kan de inwoner maatregelen selecteren om de woning energie-efficiënter te maken. De toepassing berekent de investeringskost, mogelijke premies (netbeheerder, gemeente,…) en geeft de besparing (zowel financieel als op het vlak van energie) van de geselecteerde maatregelen weer. In een laatste stap krijgt de inwoner een stappenplan om de  renovatie in te plannen.

Interleuven heeft een aanbod uitgewerkt in samenwerking met Cambio om gedeelde e-mobiliteit aan te bieden aan de inwoners van het arrondissement Leuven, alsook gedeelde e-mobiliteit ter beschikking te stellen van de eigen gemeentelijke diensten. In de eerste plaats is het de bedoeling om e-wagens in de gemeenten te plaatsen die door de inwoners of in het kader van dienstverplaatsingen door het gemeentepersoneel gebruikt kunnen worden. Een combinatie van deze twee opties is ook mogelijk waarbij beide doelgroepen de wagen kunnen gebruiken, al dan niet met vast gereserveerde uren voor het gemeentepersoneel tijdens de kantooruren of niet. Bij voldoende interesse vanuit de lokale besturen kan er ook worden bekeken of e-fietsen, e.d. in de gemeente geplaatst kunnen worden om te delen. Interleuven werkt eveneens aan communicatie- en activeringsstrategie uit i.s.m. Cambio en autodelen.net.

Met het volgende project wil Interleuven burgers waterbewuster maken en ze een laagdrempelige oplossing bieden voor het opvangen van hemelwater. Particulieren kunnen via een samenaankoop voordelig investeren in het plaatsen van een (kunststof) regenwaterton. Aankopers van een regenwaterton kunnen ervoor kiezen om deze zelf te installeren, maar kunnen indien gewenst ook beroep doen op projectpartner IGO voor de levering en de plaatsing. Particulieren of lokale besturen worden zo ontlast van het uitvoeren van een eigen prijsaanvraag voor de producten en diensten.

Interleuven zal elk jaar een klimaatproject aanbieden aan alle gemeenten die de basisondersteuning 3.1. hebben ondertekend. Voor 2020 – 2021 is dit de samenaankoop regenwatertonnen.

Voor meer gedetailleerde informatie en een kostprijsraming over een bepaald project, kan u de desbetreffende projectfiche raadplegen via uw persoonlijke inloggegevens op ons Extranet of contact opnemen met Geert Keldermans.