Slibruimingen

Het gemeentelijk waterlopenstelsel speelt een cruciale rol inzake waterbeheersing op eigen grondgebied maar heeft ook een impact op de stroomafwaarts gelegen gebieden. Het belang van dit dikwijls fijnmazig grachten- en bekenstelsel wordt telkens benadrukt bij het niet functioneren ervan.

In functie van het waterbeheersingsvermogen en meer specifiek het waterbergingsvermogen van het waterlopenstelsel, is het belangrijk om op regelmatige basis het slib uit de gemeentelijke beken en grachten te ruimen.

Slibruiming zonder de nodige administratieve en technische voorbereiding is niet langer toegelaten. Zo mag bij de ruiming het slib enkel nog op de oever gedeponeerd worden als dit slib voldoet aan de specifieke kwaliteitseisen vermeld in het VLAREMA en VLAREBO en het decreet bodemsanering en bodembescherming.

Om het gemeentelijk waterlopenstelsel, overeenkomstig de wettelijke bepalingen, op een efficiënte en kostenbesparende wijze te kunnen onderhouden is een planmatige aanpak noodzakelijk waarbij vooraf nauwkeurig wordt bepaald welke waterlopen dienen te worden geruimd en op welke wijze dit dient te gebeuren.

Dit project doorloopt de diverse stappen om te komen tot een jaarlijks uit te voeren ruimingsproject (planning van één jaar) met inbegrip van begeleiding van de ruimingswerken zelf.

De volledige projectfiche vindt u op ons extranet terug.