Energiecoördinator

De meeste gemeenten ondertekenden het Burgemeestersconvenant als een belangrijke stap richting klimaatneutraliteit. Een van de punten die een gemeente kan doen om de transitie te versnellen, is haar eigen patrimonium energiezuiniger beheren. De gemeenten beschikken over een aanzienlijk besparingspotentieel zowel op financieel als energetisch vlak door goed beheer van haar gebouwen.

Binnen dit project wordt in de eerste fase een inventaris van het gemeentelijk patrimonium opgemaakt: het aantal gebouwen met per gebouw een stand van zaken voor wat betreft infrastructuur en technieken, huidig gebruik, tekortkomingen en geplande werken. Ook de mogelijkheden voor de toekomst en de korte- en lange-termijnbehoeften worden bekeken.
In de tweede fase zal de intergemeentelijke energiecoördinator per gebouw de energieboekhouding analyseren en onderzoeken wat de mogelijkheden zijn om het gebouw energiezuiniger te maken. Ook de adviezen opgenomen in de energieprestatiecertificaten worden bekeken en overwogen.

Het verbruik en het energiezuiniger maken van de openbare verlichting of de verlichting van sportterreinen kan eveneens worden bekeken.

Een constructieve samenwerking met de betrokken gemeentelijke diensten en externen zoals bijvoorbeeld de netbeheerder, is zeer belangrijk in dit initiatief. Een regelmatige terugkoppeling aan het college van burgemeester en schepenen staat ook op de agenda.

De volledige projectfiche vindt u op ons extranet terug.