Biomassaproject

Dit project wil in de eerste plaats een nuttige toepassing vinden voor het snoeihout, afkomstig van het beheer van houtige landschapselementen op publiek domein. Aangezien niet alle fracties die afkomstig zijn van het openbaar domein geschikt zijn voor energieke snippers wordt er echter ook gekeken naar toepassingen voor die restfracties die momenteel niet worden gevaloriseerd. Erg belangrijk hierbij is dat het beheer wordt ingepast binnen een duurzaam beheersplan, met aandacht voor de biodiversiteit in de hele regio.

De biomassa die lokaal wordt verzameld, wordt gevaloriseerd en op het einde van die keten kunnen de snippers worden gebruikt als duurzame grondstof voor een biomassaketel om een publiek gebouw in de regio te verwarmen. De bedoeling van dit project is m.a.w. om heel deze keten op te zetten, rekening houdend met de lokale actoren, tendensen en voorwaarden die de gemeenten opleggen. Uiteindelijk moet dit er toe leiden dat de gemeente op een duurzame en economisch interessante manier de houtige landschapselementen onderhouden die zich op het eigen grondgebied bevinden en tevens kan voorzien in een deel van haar eigen energievraag.

Tijdens dit traject op maat van de gemeente, zullen Interleuven en de andere projectpartners i.s.m. met de lokale actoren en gemeenten onderzoeken hoe deze keten lokaal het beste kan worden ingevuld, of dit financieel haalbaar is en hoe dit op lange termijn lokaal verankerd kan worden in de regio. Momenteel loopt er een pilootproject in de Getevallei om een dergelijke keten op te starten.

De volledige projectfiche vindt u op ons extranet terug.