Doe ze nog eens vol in een herbruikbare beker!

Begeleidingstraject voor gemeentelijke evenementen

Vanaf 1 januari 2020 is het voor Vlaamse overheden en lokale besturen in hun eigen werking en door hen georganiseerde evenementen verboden drank te serveren in recipiënten voor eenmalig gebruik. Wegwerpbekers zijn dus verboden, maar ook het aanbieden van drank in plastic of glazen wegwerpflessen of blik is vanaf dan niet meer toegelaten. Het gaat over evenementen waar de lokale besturen en Vlaamse overheid zelf bepalen hoe de catering verloopt, bijvoorbeeld door een marktbevraging.

Interleuven zocht al in 2018 samen met Tervuren naar alternatieven voor wegwerpbekers en dit samen met de jeugdorganisaties en festivalorganisatoren. Het resultaat: op Hee Tervuren Reuzegezellig editie 2018 werden alleen herbruikbare bekers gebruikt die achteraf industrieel werden gereinigd. De kosten van de huur en reiniging van de bekers werd gecompenseerd door de veel lagere personeelsinzet voor het opruimen van het festivalterrein. Tervuren onderzoekt momenteel manieren om herbruikbare bekers op alle evenementen in de gemeente ingang te laten vinden.  

Begin dus nu aan een begeleidingstraject en start 2020 niet met een kater.

Het traject omvat verschillende fasen:
  • Overleg: gemeente en Interleuven bepalen samen traject en doelstelling
  • Informeren: gemeentelijke stakeholders (organisatoren, verenigingen, ...) informeren over het gemeentelijk engagement, ook drankenhandelaars worden betrokken
  • Participeren: betrekken van gemeentelijke stakeholders
    • startvergadering
    • rekening houden met en/of anticiperen op opmerkingen, praktische bezwaren en suggesties
    • zoeken naar concrete oplossingen
  • Aanpassen: rekening houdend met de opmerkingen zoekt de gemeente samen met Interleuven naar de best haalbare oplossingen. 
  • Consolideren: gemeentelijk beleid in de praktijk brengen, communicatie hierover op gang brengen

Doel van dit project en deze samenwerking is te komen tot een 'wegwerpbekervrije gemeente'.

Bekers lenen van Interleuven

Naast deze procesbegeleiding kunnen gemeenten en hun verenigingen ook 2000 bekers bij Interleuven ontlenen. We stellen ook een raamovereenkomst ter beschikking voor gemeenten die eigen bekers goedkoper willen aanschaffen. De gemeente Herent kocht zo al enkele duizenden bekers aan.

Interesse? Contacteer Willem Laermans.