Automatische wegdekkwaliteitsinspectie Lubbeek

De gemeente Lubbeek gaat van start met een proefproject waarbij met behulp van cameratechnologie gemonteerd op vuilniswagens, het wegennet wordt gecontroleerd op eventuele gebreken.

Spitstechnologie

Volgens Muyters kunnen via spitstechnologie heel wat lokale maatschappelijke uitdagingen efficiënt aangepakt worden. In Vlaams-Brabant is vooral het pilootproject in Lubbeek opmerkelijk. Daar zal een 3D Time-Of-Flight camera gebruikt worden om het wegennet te inspecteren.

Wegennet van 300 km

De veelbelovende technologie wordt geïnstalleerd op de vuilniswagens van de gemeente. De keuze voor vuilniswagens is logisch omdat de voertuigen overal op het wegennetwerk rijden. Met het systeem kunnen problemen aan de wegeninfrastructuur efficiënt in kaart gebracht worden, van kleine putten in de weg tot grotere verzakkingen. Lubbeek telt 300 kilometer aan wegen en is bijgevolg erg geschikt voor het project.

Het project werd ingediend en goedgekeurd binnen de oproep 'City of Things' van het Agentschap Ondernemen en Innovatie en ontvangt een subsidie van 200.000 euro. Voor de uitvoering ervan werkt de gemeente Lubbeek samen met de intercommunales Interleuven en EcoWerf.