Slotevent See2Do! op 19 maart in Leuven

17 Vlaamse en Nederlandse partners werkten 3 jaar intensief samen binnen het Europese See2Do!-project. Hoog tijd om terug te blikken en de resultaten en onze ervaringen mee te delen. Dit doen we op een slotevent in Leuven (historisch stadhuis - Grote Markt 9) op dinsdag 19 maart.

Inschrijven

 Op deze vragen kan je al zeker een antwoord verwachten:

 • Hoe zet je thermografie in voor meer bewustmaking rond energie bij je inwoners?
 • Welke innovatieve maatregelen werden toegepast bij de energetische renovaties van de 11 demonstratiegebouwen?
 • Hoe zet ik burgers aan tot actie rond energiebesparing en hernieuwbare energie in hun eigen woningen?
 • Welke begeleidings- en ontzorgingstrajecten en -acties kan ik op touw zetten om inwoners te ondersteunen om hun woning daadwerkelijk energetisch te renoveren?

Tijdens dit slotevent maken jullie dus in primeur kennis met wat er de afgelopen jaren gedaan en geleerd werd. Aansluitend maak je tijdens een infomarkt kennis met de partners, organisaties, aannemers, vrijwilligers en uitvoerders betrokken bij See2Do!. Zo kan je met onze ervaringen meteen aan de slag.

Programma

Moderator: Udo Holtappels, storytelling expert en gecertificeerd StoryPractitioner/Change© en mede-eigenaar van het Helmondse Groep5700

09.30 u.   Ontvangst met koffie & thee

10.00 u.   Welkom en inleiding

David Dessers, schepen klimaat en duurzaamheid stad Leuven

10.10 u.   Keynote speaker

Pieter Boussemaere, docent klimaat aan de Vives-hogeschool in West-Vlaanderen en auteur van de boeken ‘Eerste  hulp bij klimaatverwarring’ en ‘10 klimaatacties die werken’.

10.40 u.   Van Zien naar Doen: voorstelling draaiboek en resultaten van het See2Do!-project

Ilse Cadron, Interleuven

Leen Seynaeve, IGEMO

Eveline Huyghe, WVI

11.10 u.   Pauze

11.30 u.   Panelgesprek – Van Zien naar Doen

Wat zijn de ervaringen in het stimuleren van burgers om hun woning energetisch te renoveren? In een interactief  panelgesprek vertellen de panelleden over de meest succesvolle initiatieven en met welke uitdagingen en knelpunten je rekening moet houden in het traject. Een terugblik op het See2Do!-project ter inspiratie om zelf aan de slag te gaan.

 • Leerlingen voeren thermografische woningscans uit – Steven Hendrickx, GO! Technisch Atheneum Keerbergen
 • Straatthermografie – Jeroen Verbeke, WVI
 • Renovatie dorpshuis Hombeek – Arnout Ruelens, Stad Mechelen
 • Activatie door energiecoaches - Weike Medendorp, Gemeente Maastricht
 • Het Energiehuis – Sjef Klaassen, Gemeente Helmond
 • Aannemerscollectief regio Mechelen – Leen Seynaeve, IGEMO
 • Monitoring effecten van projectacties en broeikasgasreductie – Paul De Schepper, Thomas More

12.10 u.    Vraag- en antwoordronde

12.20 u.    Afsluitend woord
Patrick Willems, algemeen directeur Interleuven

12.30 u. – 15.00 u. Infomarkt met walking lunch

Op de infomarkt stellen de Vlaamse en Nederlandse projectpartners de organisaties voor waarmee ze samenwerkten binnen het project. Een uitstekende gelegenheid om inspiratie op te doen en kennis te maken met o.a. uitvoerders van thermografische woningscans, luchtthermografie, renovatiebegeleiding, maar ook de online tool voor renovatieadvies, burgerinitiatieven zoals energiemeesters en meer. Ook de demonstratiegebouwen die op een innovatieve manier werden gerenoveerd, komen aan bod. Benieuwd welke technieken je kan toepassen in woningen of gemeentelijke gebouwen? Kom meer te weten over het BaOpt ventilatiesysteem in een dorpshuis, ultradun isolatiemateriaal in het dak van een bibliotheek, muurverf met thermische eigenschappen in een stadskantoor en veel meer.

Doelgroep

Bestuurders en ambtenaren energie, klimaat, milieu, duurzaamheid, gebouwenbeheer en technische diensten alsook facilitair managers, architecten en studiebureaus, middenveldorganisaties en burgerinitiatieven rond klimaat & energie.

Praktisch

Het slotevent van See2Do! vindt plaats in het historisch stadhuis van Leuven (Grote Markt 9) op dinsdag 19 maart. 

De inschrijvingen zijn ondertussen afgesloten.


Het See2Do!-project wordt gefinancierd binnen het Interreg V programma Vlaanderen-Nederland, het grensoverschrijdend samenwerkingsprogramma met financiële steun van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling.