• 20160906 See2do copy2

  • BannerBedrijfspercelen1130x225

  • Banner WEB metpelikaan 1130x228B

Project 'Langs pelgrimswegen naar Scherpenheuvel' officieel gelanceerd

Gisteren ging het project 'Langs pelgrimswegen naar Scherpenheuvel' officieel van start. Een 60-tal aanwezigen kregen in primeur het logo en de nieuwe website te zien. Ook het opzet werd in detail toegelicht.

Interleuven werkt in samenwerking met IGO, Trage Wegen vzw, de stad Scherpenheuvel-Zichem en het Bedevaartsoord O.L.V. van Scherpenheuvel aan het terug herkenbaar maken van het netwerk van oude pelgrimswegen naar Scherpenheuvel en het ontsluiten van het bijhorende erfgoed.

Scherpenheuvel is Vlaanderens populairste bedevaartsoord, dat jaarlijks door meer dan één miljoen mensen wordt bezocht. De interesse voor een vernieuwde beleving van pelgrimswegen neemt overal in Europa toe. Toch daalt de zichtbaarheid en de kennis van de paden, routes en ervaringen. Het project ‘Langs pelgrimswegen naar Scherpenheuvel’ inventariseert het netwerk van oude pelgrimsroutes naar Scherpenheuvel evenals het daaraan gelinkte onroerend, roerend en immaterieel erfgoed en maakt het zichtbaar en tastbaar. Dit zowel op het terrein als via deze interactieve website met erfgoedbank. Het projectlogo moet deze herkenbaarheid nog vergroten.

Ontwerpwedstrijd logo
In februari schreven de partners een wedstrijd uit om een logo voor het project te laten ontwerpen. We ontvingen maar liefst 44 inzendingen van 21 deelnemers. Een jury koos na afloop in consensus voor het logo van Niek Peeters. Het gestileerde ontwerp toont de basiliek en twee wegen die ernaartoe lopen. Dit logo overtuigde de jury vanwege de eenvoud en de herkenbaarheid. “We vinden het belangrijk dat het logo voor zich spreekt en dus geen verdere uitleg behoeft. Daarnaast zijn we ervan uitgegaan dat een logo zowel heel klein als heel groot moet kunnen worden gebruikt en in verschillende versies (negatief en zwart-wit),” verduidelijkt Nina Van Meerbeeck, deskundige onroerend erfgoed bij Interleuven en projectleider van ‘Langs pelgrimswegen naar Scherpenheuvel’.

Participatie
Omwille van het uitgebreide web van pelgrimswegen in de regio, starten we met het uitwerken van 4 ‘pilootroutes’, nl. de pelgrimsroutes naar Scherpenheuvel vanuit Attenhoven (Landen), Tremelo, Diest en Herselt. Aan de hand van een participatietraject in deze gemeenten, reconstrueren we samen met de bevolking de oude pelgrimswegen. Als de wegen in de loop van de tijd veranderd zijn in drukke steenwegen, wordt de route verplaatst naar een autoloze of autoluwe weg in de buurt. Samen met de gemeenten worden verwaarloosde paden terug begaanbaar gemaakt. De routes worden bewegwijzerd en op cruciale plaatsen komen er informatiepanelen. Bovendien worden ze verfraaid met aanplantingen, informatiepanelen en zitbanken. In de toekomst zal iedereen de pelgrimswegen, samen met interessante plaatsen onderweg zoals kleine monumenten en horecazaken, op de website kunnen raadplegen en downloaden.

Persbericht