13 gemeenten maken samen een thermografische luchtfoto

Thermografie leidt tot energiebesparing en meer comfort

De gemeenten Bierbeek, Boutersem, Boortmeerbeek, Hoegaarden, Kampenhout, Kortenaken, Landen, Lebbeke, Opwijk, Steenokkerzeel, Tienen, Wezembeek-Oppem en Zoutleeuw laten gezamenlijk een thermografische luchtfoto van hun grondgebied maken. De luchtopnames boven de gemeenten Opwijk en Lebbeke en de stad Landen zijn ondertussen gemaakt. De bedoeling is dat alle deelnemende gemeenten nog deze winter worden overvlogen.Het project is een samenwerking tussen de verschillende gemeenten, de intercommunales Interleuven en Haviland en de Franse firma Action Air. Op 7 februari werd het project voorgesteld op een persmoment in aanwezigheid van vertegenwoordigers uit een aantal deelnemende gemeenten.

Luchtthermografie maakt het mogelijk om de warmteverliezen van daken zichtbaar te maken. Een tweemotorig vliegtuig, uitgerust met een infraroodcamera, vliegt ’s nachts over de gemeenten en detecteert de thermische straling. Deze vluchten worden in de winter uitgevoerd en moeten gebeuren wanneer de klimatologische omstandigheden gunstig zijn: een heldere nacht, kouder dan 5° Celsius, geen neerslag (sneeuw of regen) en geen of weinig wind.

Van thermografie naar een energetische renovatie
De thermografische gegevens worden nadien verwerkt tot een kaart met een classificatie van het warmteverlies in 6 duidelijke kleuren. Deze beelden worden nadien ter beschikking gesteld via een gebruiksvriendelijke toepassing op de gemeentelijke website. Op deze manier krijgt iedereen een duidelijk beeld van de eigen woning. Deze foto legt onmiddellijk de pijnpunten bloot. De interpretatie van een thermografisch beeld is niet altijd even eenvoudig. Daarom kan de geïnteresseerde inwoner na het maken van een afspraak langskomen in het gemeentehuis om een persoonlijk advies te ontvangen. Bij dit advies, een eerste stap richting een energetische renovatie, wordt ook heel wat aandacht besteed aan energiebesparing, premies, benoveren, groepsaankopen en nog veel meer. Nadien kan de inwoner verder op weg worden gezet naar een efficiënte renovatie.

Want minder warmteverlies in de woning leidt tot een besparing op de energiefactuur en meer comfort voor de bewoners. Ook het klimaat (CO2-besparing) vaart er wel bij!

Het volledige persbericht kan u hier nalezen.