Gezamenlijke goedkeuring klimaatactieplannen van 18 gemeenten

Eind juli kregen 18 Vlaams-Brabantse gemeenten, waarvan 10 uit het arrondissement Leuven, een officiële goedkeuring van Europa voor hun klimaatactieplan. Dit brengt het totaal op 54 besturen uit onze provincie. In de klimaatplannen beschrijven de gemeenten de acties die ze zullen ondernemen om tegen 2020 de CO2-uitstoot op hun grondgebied met minstens 20% te verlagen.

De 54 gemeenten/steden met een door Europa goedgekeurd klimaatplan zijn: Aarschot, Beersel, Begijnendijk, Bekkevoort, Bertem, Bever, Bierbeek, Boortmeerbeek, Boutersem, Diest, Dilbeek, Geetbets, Gooik, Grimbergen, Haacht, Halle, Herent, Herne, Hoegaarden, Hoeilaart, Huldenberg, Kampenhout, Keerbergen, Kortenaken, Kraainem, Landen, Lennik, Leuven, Liedekerke, Linter, Londerzeel, Lubbeek, Machelen, Meise, Merchtem, Opwijk, Oud-Heverlee, Overijse, Pepingen, Rotselaar, Scherpenheuvel-Zichem, Sint-Genesius-Rode, Sint-Pieters-Leeuw, Steenokkerzeel, Ternat, Tervuren, Tielt-Winge, Tienen, Tremelo, Vilvoorde, Wezembeek-Oppem, Zaventem, Zemst en Zoutleeuw.

Gecoördineerde aanpak

Dat zoveel gemeenten kort na de ondertekening van het Burgemeestersconvenant samen een goedkeuring krijgen, is te danken aan een gecoördineerde aanpak en een gezamenlijke werkwijze voor Vlaams-Brabant. Interleuven en de provincie begeleiden de gemeenten vanaf de ondertekening van het Europese Burgemeestersconvenant tot aan de Europese goedkeuring van hun klimaatplan. Dit houdt onder meer in de organisatie van opleidingen, uitwisselingssessies, CO2-nulmeting, gezamenlijke gemeentegrensoverschrijdende acties en het aanbieden van werkinstrumenten en communicatiemateriaal. Die aanpak valt duidelijk in de smaak bij Europa. Volgens Europa is deze methodiek de reden waarom zoveel gemeenten op de kar van het Europese Burgemeestersconvenant zijn gesprongen.