Europese projectpartners Mayors in Action doen in onze regio klimaatinspiratie op

Het Europese project ‘Mayors in Action’ (MiA) loopt eind deze maand af en op 9 februari werd er voor de internationale projectpartners en de vennoten van Interleuven een studiebezoek georganiseerd. Interleuven ondersteunt binnen dit project de gemeenten in het implementeren en financieren van hun klimaatactieplannen.

‘s Ochtends werd de delegatie door burgemeester Hans Vandenberg in Bekkevoort ontvangen. Het gemeentelijk klimaatplan en de veelheid aan gerealiseerde en opgestarte acties werden toegelicht. Er werd ook een bezoek gebracht aan de bijna-energieneutrale gemeentelijke kinderopvang. “Een boeiende en indrukwekkende waaier van activiteiten voor een dergelijke kleine landelijke gemeente”, liet de Kroatische partner uit Zagreb optekenen.

Ook de verwezenlijkingen van verschillende andere ambitieuze gemeenten kwamen aan bod. Er werd hierbij sterk de nadruk gelegd op de rol die lokale besturen kunnen opnemen in het duurzaamheidsverhaal. Hoewel er reeds veel gebeurt, zal iedereen toch nog een versnelling hoger moeten schakelen als we de Europese doelstellingen en engagementen tijdig willen behalen. Er werd dan ook vooruit gekeken en werden er enkele projecten in primeur voorgesteld die in de loop van 2017 gelanceerd zullen worden.

Zo zet gemeente Keerbergen sterk in op thermografie. In het kader van See2Do!, een ander Europees project, wil de gemeente energie-efficiëntie van woningen hoger op de prioriteitenlijst van gezinnen krijgen.

De gemeenten Linter (piloot), Geetbets en Zoutleeuw willen samen met Interleuven en enkele andere partners een houtkantenproject in de Getevallei opstarten. Het doel is het opzetten van een lokale productieketen van hernieuwbare energie en het behouden en zelfs versterken van de biodiversiteit.

Gemeente Lubbeek haalde dan weer de voor- en nadelen van kleinschalige windturbines aan en deelde de ervaring die er al is met de bestaande windmolen op de gemeentelijke loods. In Rotselaar kwam dit onderwerp ook nog aan bod. Op het bedrijventerrein Wingepark heeft firma Longin twee windturbines op de eigen bedrijfssite geplaatst.

Interleuven beheert verschillende bedrijventerreinen in het arrondissement Leuven. Dit beheer gebeurt ook met de nodige aandacht voor milieu, klimaat en duurzaamheid. Enkele voorbeelden hiervan zijn de thermografische luchtfoto’s van een aantal terreinen, energie-efficiënte openbare verlichting, aandacht voor biodiversiteit, efficiënt ruimtegebruik, …

Er werd afgesloten met een bezoek aan de JAVA koffiebranderij in Rotselaar, 1 van de finalisten in de zoektocht naar de Klimaatambassadeur 2016. Sinds september vorig jaar is hun productieproces immers over de hele keten klimaatneutraal. De groep was het erover eens dat ze er nooit eerder hadden bij stilgestaan welke duurzaamheidsaspecten er schuil gaan achter een kopje koffie.

De Europese partners kregen zo een beter beeld van de duurzame initiatieven die in onze regio worden georganiseerd en ze nemen de lessen die ze hier hebben geleerd mee naar hun respectievelijke thuislanden. Door elkaar te inspireren zetten we samen met de rest van Europa stappen richting een duurzame en klimaatvriendelijke toekomst!