• Home

4 gemeenten maken samen een thermografische luchtfoto

De gemeenten Bekkevoort, Herne, Machelen en Kraainem laten gezamenlijk een thermografische luchtfoto van hun grondgebied maken. Als de weersomstandigheden het toelaten, worden de opnamen begin volgende week gemaakt, deze week gooit de sneeuw roet in het eten. Het project is een samenwerking tussen de verschillende gemeenten, de intercommunales Haviland en Interleuven en de Franse firma Action Air. Thermografie maakt warmteverliezen van daken zichtbaar en sensibiliseert burgers om effectief het dak van hun woning te isoleren. Deze voormiddag vond een persmoment rond het project en de samenwerking plaats.

Luchtthermografie maakt het mogelijk om de warmteverliezen van daken in kaart te brengen. Zo krijgen eigenaars en bewoners een beter inzicht over hoe goed hun dak geïsoleerd is, en kunnen ze aan de hand daarvan hun isolatiebehoefte evalueren. De meeste warmte gaat namelijk via het dak verloren. Minder warmteverlies in de woning leidt tot een besparing op de energiefactuur en meer comfort voor de bewoners. Daarnaast zorgt de CO2 die bespaard wordt voor een positieve impact op het klimaat.

Heldere en koude winternacht

Een klein vliegtuigje, uitgerust met een infraroodcamera, vliegt ’s nachts over de gemeenten en detecteert de thermische straling. Vanop een hoogte tussen de 500 en 800 meter registreren de infraroodcamera’s de warmteverliezen tot op 0,02° Celsius nauwkeurig. Deze vluchten worden in de winter uitgevoerd, wanneer de huizen verwarmd worden, en moeten gebeuren wanneer de weersomstandigheden gunstig zijn: een heldere nacht, kouder dan 5° Celsius, geen neerslag (sneeuw of regen) en geen of weinig wind.

Van thermografie naar een energetische renovatie

De thermografische gegevens worden vervolgens verwerkt tot een kaart met een classificatie van het warmteverlies in 6 duidelijke kleuren. Deze beelden worden nadien ter beschikking gesteld via een gebruiksvriendelijke toepassing op de website van de deelnemende gemeenten. Op deze manier krijgen eigenaars en bewoners een duidelijk beeld van het warmteverlies van hun woning of gebouw en worden de tekortkomingen blootgelegd.
De interpretatie van een thermografisch beeld is niet altijd even eenvoudig. Daarom kan een geïnteresseerde inwoner na het maken van een afspraak langskomen in het gemeentehuis voor een persoonlijk advies. Bij dit advies, een eerste stap richting een energetische renovatie, wordt ook heel wat aandacht besteed aan energiebesparing, premies, benoveren, groepsaankopen en nog veel meer.

Samenwerking

Het is het tweede jaar op rij dat Interleuven, in samenwerking met collega-intercommunale Haviland, deze thermografische luchtfoto’s laat maken. Vorig jaar lieten Bierbeek, Boutersem, Boortmeerbeek, Hoegaarden, Kampenhout, Kortenaken, Landen, Lebbeke, Opwijk, Steenokkerzeel, Tienen, Wezembeek-Oppem en Zoutleeuw reeds een warmtekaart maken van hun grondgebied. De inwoners kunnen sinds enkele maanden de resultaten raadplegen. Bedoeling is om dit project jaarlijks aan te bieden aan de vennoten.

Contacteer ons voor meer info.